fredrik RINGSTROM.com

Kommunens satsning på IT i skolan

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/d/e/9/fredrikringstrom.com/httpd.www/wp-content/plugins/really-simple-facebook-twitter-share-buttons/really-simple-facebook-twitter-share-buttons.php on line 318

Har tillbringat 2 dagar på mässa och pratat med många kommuner kring skolportaler. Det är förvånansvärt få som tänker på IT ur ett helhetsperspektiv. Några säger att de bygger en skolportal själv för att det är så dyrt att köpa. 2 personer har hållit på i snart 1 år. Hur billigt är inte det? Vilken kostnad tänker jag! Förstå vilket beroende man bygger till dessa 2 individer. Hur dokumenteras arbetet? Hur versionshanterar man koden? Hur kommer man att förvalta och vidareutveckla denna portal? Det kan aldrig vara att tänka långsiktigt.

Ska man tänka långsiktigt bör man satsa på en plattform som har mycket utvecklad grundfunktionalitet och som kommer att utvecklas och leva vidare under en lång tid. Det skulle kunna vara Sharepoint2010. Med en enorm mängd färdigutvecklade funktioner. Funktioner för att stötta både kommunikation, samarbete och utbildning. Lägg till det ett färdigt ramverk för skolan, med inbyggda funktioner för att hantera importer från schemaläggningsprogram och olika elevregister. Med inbyggda funktioner för att lägga upp utbildningar, koppla det till omdömen och IUP:er. Möjlighet att lämna in arbeten elektroniskt och samtidigt få dessa arbeten utvärderade mot nätet för att säkerställa att det är elevens eget arbete – allt sker automatiskt. Är du nyfiken på mer information kring en skolportal som jag tycker verkar vara grymt bra – titta mer på Viaecole.se

Till detta ska man naturligtvis använda Microsofts gratistjänst, live@edu.com, som mailklient. Det är gratis för skolan. Varje elev får då tillgång till en egen mailadress samt en inkorg med 10 GB lagringsutrymme. Det är ett grymt bra erbjudande. Man skulle kunna säga att du får en helt egen Exchange-server till skolan. Alla elever får tillgång till en egen Outlook-mail. Med åtkomst direkt från skolportalen eller hemifrån. 100% tillgänglighet. Helt gratis. Det är väl använda skattepengar!

Vidare anser jag att en kommun bör ta ansvaret för att göra ett enhetligt införande i kommunen. Idag är det inga problem att bygga upp olika layout på en webbplats beroende av vem som loggar på. Dvs du kommer alltid in till din egen sida, med din skolas färger och loggor. Du får tillgång dina barns läxor och resultat. Direkt hemifrån. Du sjukanmäler via sms och det registreras direkt i systemet. Läraren ser detta direkt i sin vy. Du skulle kunna gå in mitt på dagen och kolla ditt barns närvaro på lektionerna. Du skulle inte behöva vänta till ett utvecklingssamtal. Är just din lärare påloggad skulle man kunna tänka sig att startat en chatt för att ställa sin fråga. Du skulle slippa lägga en lapp i en ryggsäck… Tyvärr finns det de kommuner som inte tar detta helhetsgrepp utan låter varje skola göra sin lösning. Det om något blir en väldigt dyr lösning för helheten. Nej, att ta sitt ansvar och göra något för hela kommunen – oavsett vilken lösning man väljer – det är att ta ansvar för våra skattepengar.

Det bästa av allt med att välja denna lösning är att det enda du behöver på din dator är en webbläsare – och det har du ju genom att du läser detta!

Jag förordar förstås att använda standardprogramvaror. Det finns en trygghet i det. Vi vet att de fungerar och att det kontinuerligt utvecklas och förbättras. Vi kan ta del av alla uppdateringar och uppgraderingar. Det gör att portalen kommer att kunna leva med i sin tid. Titta 10 år bakåt, vad hade vi då? Titta 10 år framåt och förklara för mig varför man inte ska välja något som kan följa utvecklingen!

Kommentarer: Comments Off on Kommunens satsning på IT i skolan

Taggad till: , , ,

Comments are closed.