fredrik RINGSTROM.com

IT som ett stöd i skolan

Det är märkligt vad många skolor ligger efter att använda IT. Tycker vi det är okej att fortfarande få hem all information på ett papper i ryggsäcken? Det finns ju så mycket som man skulle kunna använda dagens teknik till.
Barn som har svårt med finmotoriken skulle kunna lära sig skriva på en dator istället. För det måste ju vara skrivglädjen som är det viktigaste. Tänk att få skriva ner en eller två rader och skicka ett mail till sin mamma eller pappa och få svar samma dag. Glädjen ligger ju att kunna kommunicera. Kanske inte i att skriva A på en hel sida i boken. När de andra redan är inne på B.

Jag skulle kunna räkna upp minst 10 sätt att använda datorer som en del av undervisningen. Tänk bara att använda en skrivplatta och kunna skicka iväg det som man har skapat, som sexåring till sina föräldrar i ett mail. Ellera att alla tillsammans i ett arbete om Sverige gör en wiki dit de enkelt kan gå tillbaka och söka information igen. Och bygga på. För att utvecklas.

Konstigt egentligen. Skolan har ju alltid varit så långt fram och där kunskapen har funnit. Nu springer kunskapen ifrån skolan. En del hänger på, men alldeles för många står kvar i det gamla.
Tänk bara att på universitetet kunna genomföra din c-uppsats genom att bolla idéer med din handledare via en blogg. Och dessutom få andras synpunkter på vägen. Det viktigaste måste ju ändå vara att få skapa ett bra slutresultat. Det verkar så onödigt och långt att vänta på att några ska opponera först när allt är klart. Idag är det ju faktiskt så att mycket av det som händer kommenteras i realtid. Varför ska då inte utbildningen sträva mot samma mål. Det är väl en del i att lära sig att använda tekniken till sin egen fördel. Eller så kan man göra som man alltid har gjort.
Bara en sådan sak som att i undervisningen titta på klipp från TED där framstående människor pratar olika ämnen. Vilken inspiration att höra de senaste rönen. Det är att utnyttja tekniken och förflytta kunskapen framåt ännu snabbare.

Vad jag vill säga är att skolan måste ta sitt ansvar och vara med där det händer. De ska utbilda våra barn att lösa problem som vi inte känner till idag. Till yrken vi inte vet finns.

Kommentarer: 2

Taggad till: , , , ,

2 kommentarer till “IT som ett stöd i skolan”


 1. Maria E. Grodås
  4th Oct, 2010
  17:46

  http://ndla.no/nb/fag/16381
  Det her er jo på videregående nivå men endå, kan tilpasses. Det blir gjort mye i skolen, hallo?…


 2. Fredrik
  4th Oct, 2010
  18:52

  Intressant Maria. Men i det stora perspektivet behövs mer satsning på att verkligen använda tekniken för att bli bättre. Det finns inget hinder med att börja redan i förskolan.