fredrik RINGSTROM.com

Yesterday we used thinking 1.0

Jag såg en seriestrip som var väldigt talande. En säljare stod och pratade om det sociala intranätet och web2.0. Helt plötsligt frågar kunden efter vad han har för ROI på web2.0. Svaret tillbaka blir då – “aha, you are still in Thinking 1.0”. Däri kan jag tycka att det finns en stor sanning. Om du tittar på varför du ska satsa och investera i ett socialt intranät så kan det vara svårt att påvisa. Jag är övertygad att inom 5 år kommer det att vara en icke-fråga. På samma sätt som inget företag idag ställer sig frågan vad är det för ROI på att ha en webbsida. Eller vad vi har för ROI på att ha tillgång till internet!

Men, det kanske är så att vi i konsultbranschen får skylla oss själva. De senaste åren har vi verkligen trummat ut budskapet kring ROI. Det har varit de tyngsta säljargumenten i många större affärer. Nu står vi helt plötsligt vid något där det blir svårt att visa en ROI kalkyl. Hur kan du tjäna på att det blir enklare att hitta rätt kompetens? Hur mycket tjänar du på att samverkan inom företaget förbättras? Hur kan du tjäna pengar på att alla öppet delar med sig av sin kunskap? Det är få av dessa frågor som bär med sig tydliga mätvärden.

Det är enklare när man börjar titta på ROI i externa sociala medier. Men då pratar vi mer ur marknadsföringssynpunkt. Att förbättra dialogen och öka försäljningen genom att finnas i olika publika forum. Men att vända det internt och skapa en egen marknad internt – där har vi svårt att bygga upp motivet. Men som sagt. Inom kort kommer det vara lika självklart som att alla ska ha en mailadress. Men jag vill helst vara där nu!

Ett av de viktigaste budskapen, anser jag, kring det sociala intranätet handlar inte om att bli mer social utan att arbeta smartare och effektivare. Det sociala intranätet ska göra det enklare att samverka och samarbeta kring information. Det sociala intranätet bygger på att alla delar med sig. Det bygger på att alla blir mer synliga. Jag menar att inom alla företag finns en enorm mängd tyst information. Tyst information är sådan som ingen vet finns, men som alla känner till. Men vilka använder den typen av verktyg idag? SEB, Securitas, Tele2, Max Hamburger Restauranger, är några företag jag känner till. Jag tänker i dessa 4 fall på att de använder Connections från IBM. Microsoft har börjat bygga in dessa funktioner i Sharepoint 2010. Det finns även en del gratisapplikationer på nätet att använda. Men företagen jag räknade upp – de är redan där. De har förstått kraften utan att räkna på ROI. Eller kanske är det en fluga det här med att dela med sig och vara mer öppen – lite som internet flugan.

I det sociala intranätet ges förutsättningar för att förbättra samverkan mellan individer. Det viktigt här är just ordet förutsättningar. För det kommer att bli upp till den enskilde att ändra sitt sätt att arbeta. Om du under 15 års tid har vant dig vid att skicka ut ett Excel ark via mailen så kommer det att krävas en hel del av dig som enskild att helt plötsligt lägg upp detta dokument på en gemensam yta och maila ut en länk i stället. Ett annat arbetssätt helt enkelt. Styrkan i det nya sättet att arbeta är enkel att argumentera för – att alla andra kan se förändringarna som görs efterhand. En som kommer in sent kan ta del av allas förbättringar. Ingen kommer att av misstag radera hela dokumentet då det finns en tidigare version som går att hämta tillbaka. Så, det handlar alltså inte bara om att bli mer social utan att arbeta smartare.

Vad jag egentligen vill säga är – ROI på Web 2.0 är för mycket Thinking 1.0. Lägg energin på att underlätta vardagen – för alla. Börja nu, då tappar du inte mot de som ligger i framkant.

Kommentarer: 4

Taggad till: , , , , ,

4 kommentarer till “Yesterday we used thinking 1.0”


 1. Daniel Weiland
  15th Oct, 2010
  12:57

  Härliga tankar min gamle vän. Men varför stänga in sig i ett intranät bortsett från säkerhetsfrågor/integritet? Varför blogga i SkolportalN istället för här? Ska vi ses nån gång kanske…


 2. Fredrik
  15th Oct, 2010
  13:50

  Danne, jag tänker mig att i många fall blir bloggen ett sätt att sprida information internt i organisationen. Man har ju ofta haft någon form av veckobrev – skulle enkelt kunna ersättas av en blogg och dessutom få möjligheten till dialog kring budskapet. Eller om man driver ett projekt så kan bloggen var där man skriver om statusuppdateringarna i projketet så att alla vet hur långt man har kommit. Men om man vill nå en bredare publik och tänker markandsföring ska man helt klart öppna fönstret. Men jag tänker att man ska använda kraften i det öppna och ta in det inom företagets väggar. För att bli effektivare och smartare helt enkelt!
  Vore mycket trevligt att träffas Danne! jag ringer dig.


 3. carin
  15th Oct, 2010
  13:01

  Att ändra beteenden kan vara ungefär som att dunka huvudet mot en betongvägg om man använder fel incitament. Men när man hittat rätt verktyg – Wow, vilken effekt…


 4. Ann-Sofie
  15th Oct, 2010
  14:22

  Bra skrivet 🙂